2012. július 26., csütörtök

Balaton album - az emlékek méltó megőrzése

Ezt az albumot Réka még tavaly készítette, de mire meg tudtam volna mutatni Nektek, már annyira benne jártunk az őszben, hogy nem volt szívem a ragyogó nyári képeket bemutatni! Mostanában sem igazán nyári az időjárás, de most még van rá esélyünk, hogy megjavul! ;)


Az album alapja 8 lapos Yabo tégla album, azonban Réka elforgatta, új helyre ütött lyukakat, így készült az álló album. A karikákat pedig szépséges spárgával helyettesítette. Ezzel egyrészt erősítette az album kraft stílusát, másrészt nem kellett a karika méretéhez igazítani az album vastagságát. Fontos figyelni ilyenkor, hogy a madzag ne legyen túl feszes, lapozható maradjon az album. További lehetőség, hogy a külső lapok lyukait csőszegeccsel erősítette meg Réka. Ezek vannak leginkább kitéve a feszítésnek, ezért a madzag hamarabb kikezdi a lyukakat, amit a csőszegeccsel megakadályozhatunk.

Nagyon szeretem, amikor egy albumban nem csupán a fényképek, hanem a valódi emlékek is helyet kapnak, azokból készülnek a díszítő elemek. Belépőjegyek, utazási papírok, térkép, sőt akár egy jégkrémpálcika is helyet kaphat az albumban. Ettől lesz saját az album!
A lapokat először ki kell lyukasztani, majd bevonni kraft kartonnal. A lemezkartont elsősorban kalapácsos lyukasztóval érdemes lyukasztani, ennek hiányában irodai vagy kalauzlyukasztóval is elkészíthetitek, ez esetben is figyeljetek, hogy 1 cm távolságra legyenek a lyukak a lap szélétől. Valamint ne felejtsétek a bevont lapot újra lyukasztani, mielőtt a másik oldalát is bevonjátok!

 

A fotók és tárgyak mellett minden oldalon kapjon helyet a kommentár. Mi történt, mire gondoltatok, milyen vicces vagy éppen tanulságos eset történt Veletek. És persze mindenképpen jelenjen meg a pontos dátum és helyszín is. A "melyik nap is volt ez?" kérdésre a nyaralás után még pár hónapig tudunk válaszolni, utána összefolynak az emlékek. És ne feledjük, milyen jó lesz gyerekeinknek megmutatni 20 év múlva: én ezt csináltam július 20-án, amikor annyi idős voltam, mint Te!
Ezeket a részleteket lehet írni kézzel, vagy betű bélyegzővel, nyomtathatjuk színes kartonra, kiírhatjuk dymo-val, bármelyiket választjuk a cél ugyanaz: dokumentálni a fényképeket.

 

A legjobb fotókat előhívathatjuk nagyobb méretben is, nem muszáj a keskeny album méretéhez igazodni. Azokat a képeket, amik középen jól elvághatóak, anélkül, hogy valaki arcába vagy más fontos részbe vágnánk, bátran tehetjük kétoldalassá. Az elhelyezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a lukak és az albumkötöző madzag se essen rossz helyre.


Íme a kedvenc oldalpárom! Egy kétoldalas fotó, egy jégkrémpálcika, pár sor és egy darab keskeny filmszalag. Semmi különös, mégis áthozza a tökéletes pillanat érzését!

 

A prospektusok és helyi térképek kínálják magukat. Érdemes díszítőpapírként felhasználni: a borító és pár belső zseb is így készült. Sőt, a térképen meg lehet jelölni, milyen helyeket látogattatok meg a nyaralás során.
A belső zseb úgy készül, hogy méretre vágott papírdarabot nem körben, hanem csak két oldalán ragasztjuk le kétoldalas ragasztószalaggal. A keletkező résbe további emlékeket, sűrűn teleírt komment kártyákat rejthetünk.

 

Így állt össze ez a dundi album. Tele élményekkel, apró részletekkel, amik segítenek megőrizni a kedves napok emlékét.
Kívánom, hogy mindenkinek ilyen tartalmas nyaralása és albuma legyen!

Szép nyarat és jó alkotást kívánok!
Borka

2 megjegyzés:

  1. Hát, már nekünk is lesz ilyenünk, csak elő kell hívatni a képeket. Most értünk haza Siófokról. Nagyon szerettük, és a szálloda is nagyon kellemes volt, balatoni panorámás, rönkszaunával http://minu.me/-azurvilag

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Most járok nálad először, de nagyon tetszik amit látok! Annyira jók, már el is kezdem visszafele nézegetni őket! :)
    Fel is iratkoztam hozzád, ha van kedved, kukkants be! :)
    Puszi!

    http://lifelikevision.blogspot.hu

    VálaszTörlés